FIVA World Motorcycle Rally 2016

12.07.2016 11:25

Dvůr Králové nad Labem – CZE

Ve dnech 22. – 26. června 2016 se uskutečnila ve Dvoře Králové nad Labem (Česká republika) FIVA World Motorcycle Rally, které se účastnilo 133 účastníků z 16 zemí s 91 motocykly. Hlavním pořadatelem rally byl Veteran Car Club Dvůr Králové nad Labem ve spolupráci s Klubem historických vozidel Metuje a celé zázemí akce bylo v ZOO Dvůr Králové se Safari kempem, kde by postaven velký stan pro parkování motocyklů, servisní stan, parkoviště pro doprovodná vozidla, poad. Slavnostní zahájení proběhlo v podvečer 22. června v amfiteatheru ZOO Dvůr Králové, kde po slavnostním zahájení a netradičním kulturním programu byl pro všechny účastníky a hosty připraven banket a následné večerní safari. Slavnostního zahájení se zúčastnil prezident FIVA Patrick Rollet, který svou přítomností poctil organizátory, účastníky i hosty. Dalšími významnými hosty, které rally navštívili nebo se ji dokonce účastnili byli: Palmino Poli (předseda motocyklové komise FIVA), Damiano Zamana (předseda turistické a volnočasové komise FIM), Joan Espelt (FIVA Steward) a Jan Täubel (prezident Federace klubů historických vozidel – Czech ANF).

Následující den v 9:00 startovali účastníci rozděleni do menších skupin s doprovodnými maršály do první etapy, která byla dlouhá téměř 180 km. Během první zastávky v Polici nad Metují navštívili muzeum Merkuru. Následně se přesunuli do Adršpachu, kde shlédli část největšího skalního města ve střední Evropě. Další zastávka s kávou a občerstvením byla v Peci pod Sněžkou. Za velmi příznivého počasí účastníci vyjeli lanovkou na nejvyšší horu České republiky – Sněžku (1,603 m). Během zpáteční cesty do centra rally účastníci ještě zastavili na chvíli na přehradě Les Království, která je jednou z nejhezčích zděných přehrad v Evropě a ve své době byla největší přehradou ve střední Evrope.

Během druhé etapy najeli účastnicí přes 130 km a navštívili Jiráskovu chatu s vyhlídkou, pěchotní srub Březinka, který je součástí předválečné linie Československého pohraničního opevnění, historické centrum Nového Města nad Metují a barokní hospital Kuks.

Poslední etapa, dlouhá přes 150 km, zavedla všechny účastníky za asistence Městské policie nejprve na historické náměstí ve Dvoře Králové nad Labem, kde za doprovodu živé hudby byla připravena výstava předválečných Československých automobilů. Z náměstí pak byli jezdci vypouštěni opět po malých skupinách do samotné etapy, během které projeli a navštívili pevnost Josefov z přelomu 18. a 19. století včetně podzemí.

Celá rally byla oficiálně slavnostně zakončena v sobotu 25. června večer s předáním cen v novorenesanční budově divadla Hankova domu ve Dvoře Králové nad Labem. Motocyklová komise se usnesla na udělení těchto cen:

* Tommorrow’s rider on yesterday’s motorcycle – putovní cena pro nejmladšího účastníka na nejstarším motocyklu – ceny jako tato prezentuje pravého „ducha“ FIVA a poprvé byla udělena v roce 2015

v Andoře. Cena je darem pro FIVA od motocyklového jezdce a entusianisty Petera Gagana z Kandy: cenu získal Robert M. Ramba

* For Meritorious Performance – putovní cena pro účastníka, který se na rally dopraví na motocyklu vlastní silou. Jedná se o druhou cenu prezentující pravého ducha FIVA. Cenu navrhl Raimonds Kleinbergs, vytvořil Helmuts Akis a je darem Jurise Ramby (všichni z Lotyšska). Cena byla rovněž poprvé udělena v roce 2015 v Andoře: cenu získal řecký team

* Cena za nejzajímavější motocykl: cenu získal Richard Blackburn s motocyklem Scott TT works

* Cena za nejpočetnější skupinu: cenu získal team ze Švýcarska

* Cena za nejstarší motocykl: cenu získali Johannes Götze a Gabriela Götze s motocyklem BSA G21 with Sidecar z roku 1921

* Cena pro unlucky rider – cena pro účastníka, který první po startu do 1. etapy skončí ve svozovém vozu: cenu získal René Juchli.

* Cena pro nejvzdálenějšího účastníka: cenu získal team z Kanady

* Cena pro lady rider – cena pro ženy na řídítky motocyklu: ceny získaly Mona Rohrer, Claudia Naef a Sybille Clesle

Rally byla uspořádána pod patronací UESCO, záštitou hejtmana Královéhradeckého kraje Lubomíra France a starosty Města Dvůr Králové nad Labem Jana Jarolíma, s podporou partnerů Carla (generální partner), Veteran Car Club ČR, MotorJournal, Hradec Králové region, Stransky a Petrzik, Johnny Servis, Strojtex, Juta, ČSOB, Nikon, Hudák, Asociace klubů historických vozidel, Merkur Toys, Rodos, Pozarni prevence a podporou partnerských měst a obcí Dvůr Králové nad Labem, Pec pod Sněžkou, Adršpach, Jaroměř, Police nad Metují, Velké Petrovice nad Metují a Žďár nad Metují.

 

FOTO ZDE.

VIDEO ZDE.

Zpět