Novela zákona 56/2001Sb.

21.02.2023 12:31

Vážení veteránisté,

všichni už jste zřejmě zaznamenali, že po mnoha letech dojde v testování a přihlašování historických vozidel ke změnám v legislativě. Novela zákona 56/2001Sb., který se týká právě i historických vozidel, byla na podzim schválena Poslaneckou sněmovnou i Senátem a v prosinci ji podepsal prezident a vyšla ve Sbírce zákonů.

Co nám přinese a kdy?

Důležité je mít na paměti, že zákon dává jen základní parametry a konkrétní postupy určuje až vyhláška, která ale zatím nemá svou konečnou podobu. Z nového znění zákona je zatím jasné, že:

  • Dojde ke zrušení místní příslušnosti. Historické vozidlo nyní musel majitel registrovat na registru historických vozidel, který byl příslušný jeho trvalému bydlišti. Nově však bude možné vozidlo registrovat na kterémkoliv ze 14ti registrů historických vozidel. Majitel si tak bude moct vybrat, který registr má nejblíže a na něm své historické vozidlo registrovat. Například obyvatelé Středočeského kraje tak nebudou muset nutně svá vozidla registrovat na registru v Kolíně, ale budou moci využít registr historických vozidel, který mají blíže.
  • Platnost testování se z 24 měsíců prodlouží na 5 let.
  • Technická způsobilost historických vozidel se bude posuzovat na STK. Podmínky těchto kontrol budou definovány prováděcí vyhláškou (vyhl. 211/2018Sb.). Dle zatím dostupných podkladů, jednání a návrhů se budou provádět s ohledem na dobu, kdy bylo vozidlo vyrobeno. U vozidel, která nejsou vybavena řízeným systémem nebude prováděno (ani placeno) měření emisí. Tato vozidla nebudou do linky měření emisí vůbec zajíždět.

Zákon má celkem tři data účinnosti. Výše uvedené body týkající se historických vozidel (vedených v registru HV) vejdou v účinnost od 1. září 2023.

 

Přechodné ustanovení, které se týká majitelů veteránů a vejde v platnost již 1. března 2023 se vztahuje pouze na vozidla s testací na historickou původnost, která jsou registrována v registru silničních vozidel (tedy mají klasické bílé RZ). Testace na tyto vozidla se budou sice stále vydávat s platností 2 let, ovšem v září 2023 budou zákonem prodlouženy na dobu 5ti let. Platnost testace vozidla na bílých značkách provedená v březnu 2023 bude tedy v září prodloužena do března 2028 bez toho aby majitel musel testaci znovu absolvovat a automaticky bude akceptována registry silničních vozidel.

 

Další aktuální informace ohledně přípravy vyhlášek bude FKHV zveřejňovat.

 

Zpět